Abonează-te la newsletter și primești un e-book gratuit: „Dronele în Agricultură”. Click aici pentru abonare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

            Suntem de acord cu faptul ca drona economiseste foarte mult timp si resurse umane pentru majoritatea lucrarilor dar ca orice alt dispozitiv din domeniul topografiei, drona genereaza fisiere pe care trebuie sa le prelucram.

            Majoritatea programelor de procesare a imaginilor obtinute din drona (fie ca vorbim de Pix4DDJI Terra sau orice alt program de procesare) sunt capabile sa efectueze transcalculul in mod automat dar acest lucru nu garanteaza precizia unui transcalcul efectuat corect.

            In acest tutorial va vom prezenta o metoda de efectuare a transcalcului fara a achizitiona alte soft-uri.

            Vom face o simulare de procesare in Pix4D a unui zbor facut cu ajutorul dronei Matrice 300 RTK, si payload-ului dedicat fotogrammetriei, DJI Zenmuse P1.

            Dupa crearea unui proiect si  selectarea fotografiilor, va trebui sa extragem coordonatele acestora. Selectam locatia unde vrem sa salvam coordonatele, dam un nume fisierului (in cazul de fata ExportPix4D si apasam pe “Save”.

            Pentru a lucra mai usor cu aceste coordonate, vom utiliza Excel. Fisierul ExportPix4D.txt il vom deschide cu Excel. In campul Data Type, vom selecta “Delimited” pentru a delimita coloanele din fisierul text. Ca si delimitator, avem Tab-ul in acest caz, apasam “Finish” pentru a deschide fisierul.

            Deoarece TransDatRO suporta doar coordonate de tipul DegMinSec, va trebui sa le aducem in acest sistem. Pentru a facilita acest proces de transcalcul, va punem la dispozitie un tabel Excel care face aceasta transformare in mod automat. Puteti sa descarcati acest excel de aici (click).

            Din fisierul ExportPix4D, vom copia coloanele cu latitudinea, longitudinea, si altitudinea (coloanele B, C, D) si le vom lipi in excelul mentionat mai sus (cel mai usor este selectarea primei celule din prima coloana, respectiv A1). In coloanele G, H, I se va efectua transformarea din coordonate decimale in coordonate de tipul degminsec.

            Coloana L este coloana care va trebui copiata intr-un fisier .txt pentru a-l incarca mai departe in TransDat.

UN LUCRU FOARTE IMPORTANT:

            In fisierul .txt unde ati copiat coloana L (care de fapt sunt coloanele F,G,H,I separate prin virgula), prima linie a documentului trebuie sa contina textul START, iar ultima linie ENDF. Daca nu veti introduce aceste doua linii de text, veti avea eroare in TransDat. Salvam fisierul, in cazul nostru l-am denumit ImportTransDat.txt .

           Dupa salvarea fisierului ImportTransDat.txt, vom deschide TransDat, selectam butonul Transformare_Puncte_Romania, ducem cursorul pe (B,L,h)_ETRS89–> etc, dupa selectam butonul “Din fisier”.

           Aici va trebui sa selectam fisierul de intrare, respectiv fisierul ImportTransDat.txt in prima pozitie iar in a doua pozitie va trebui sa selectam unde se va salva fisierul de iesire (fisierul care contine coordonatele Stereo70), am selectat aceeasi cale ca cea de la fisierul de intrare iar denumirea fisierului este ExportTransDat.txt

           Dupa ce am selectat cele doua fisiere, apasam pe Butonul “OK” iar o noua fereastra se va deschide, care ne informeaza ca transformarea a avut succes si calea fisierului (locul unde s-a salvat).

           Urmatorul pas este copierea coordonatelor Stereo70 din fisierul ExportTransDat.txt si lipirea coordonatelor in fisierul initial, ExportPix4D.txt.

           Ca si in cazul deschiderii fisierului ExportPix4D.txt, vom deschide un documentul ExportTransDat.txt cu Excel, vom selecta “Delimited” pentru a delimita coloanele din fisierul text iar de aceasta data, delimitatoru va fi virgula (bifam Comma).

           In Excel, va trebui sa stergem primul rand care contine “START” (clic dreapta pe randul numarul 1 si “Delete”) si cel care contine “ENDF”.

           Copiem cele 3 coloane (B, C, D) din fisierul ExportTransDat.txt si lipirea acestora in fisierul ExportPix4D.txt (din nou, selectam prima celula din prima coloana, respectiv B1, si apasam CTRL+V pentru lipire) iar ultimul pas este salvarea noului fisier, l-am denumit ImportPix4D.txt deoarece urmeaza sa il incarc in Pix4D.

          Acum, va trebui sa selectam sistemul de coordonate in care lucram, respectiv Stereo70.

          Ultimul pas este introducerea fisierului ImportPix4D.txt, fisierul care contine coordonatele Stereo70. Apasap butonul “From file”, navigam in locatia unde am salvat fisierul .txt, il selectam si apasam pe “Open”. In noua fereastra ne asiguram ca file format-ul este de tipul Y, X, Z, apasam pe “OK”.

          Mai departe, efectuam prelucrarea fotografiilor in sistemul de coordonate Stereo70.

Distribuie articolul!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp