Abonează-te la newsletter și primești un e-book gratuit: „Dronele în Agricultură”. Click aici pentru abonare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

DJI Mavic 3 Thermal vs Mavic 2 Enterprise Advanced

Pentru a va ajuta sa luati cea mai buna decizie in ceea ce priveste achizitia unei drone cu camera termala, am facut o comparatie intre cele doua modele – M2EA vs M3T. Aflati de ce Mavic 3T este o imbunatatire a dronei M2EA si cum o puteti utiliza pentru siguranta publica, aplicarea legii si inspectii.

Indiferent de specificul misiunii, fie ca vorbim de misiuni de salvare sau de inspectii pentru diverse obiecte (panouri fotovoltaice, stalpi de inalta tensiune, etc.), o drona poate sa va economiseasca foarte mult timp in misiunea pe care trebuie sa o indepliniti. 

Pana de curand, Mavic 2 Enterprise Advanced (M2EA) a fost liderul dronelor mici cu camera termala datorita dimensiunii sale reduse, cu o  masa maxima la decolare de 1100g, ceea ce o facea o adevarata unealta. Toate aceste elemente ale dronei Mavic 2 Enterprise Advanced reuseau sa combine puterea cu portabilitatea.

De curand, DJI a lansat noua generatie de drone Enterprise, Mavic 3 Enterprise series. Din aceasta generatie face parte si drona DJI Mavic 3 Thermal, succesorul seriei Mavic 2 Enterprise.

DJI Mavic 3 Thermal
DJI Mavic 3 Thermal

Da, aceasta noua generatie include un element esential al dronei Mavic 2 Enterprise Advanced – senzorul termic cu rezolutie de 640 x 512 px, senzor care sta la baza dronelor de dimensiuni mari, cum ar fi Matrice 30 T sau camera Zenmuse H20T si Zenmuse H20N, camere compatibile cu drona Matrice 300 RTK. Acest senzor termal esential este singurul lucru care a ramas neschimbat pe drona, restul elementelor fiind imbunatatite – timpul de zbor semnificativ mai mare si camera zoom de noi capacitati.

In urmatoarele randuri vom evidentia calitatile imbunatatite ale dronei DJI Mavic 3 Thermal in comparatie cu Mavic 2 Enterprise Advanced, lucru care va putea raspunde la o intrebare esentiala : merita sa fac upgrade la noua drona?

DJI Mavic 3 Thermal vs Mavic 2 Enterprise Advanced : caracteristici fizice

 

 DJI Mavic 3 ThermalMavic 2 Enterprise Advanced
Greutate (fara accesorii)909g920g
CameraWide + Tele + TermalaWide + Termala
Zoom56x hibrid32x digital
Viteza maxima21 m/s20 m/s
Timp maxim de zbor45 minute31 minute
Distanta maxima de operare (CE)8km6km
Detectarea obstacolelorSistem de vedere binocular omnidirectionalViziune binoculara fata / spate / jos

DJI Mavic 3 Thermal vs M2EA : caracteristici ale camerelor

In ciuda dimensiunilor sale, ambele drone M2EA si M3T au acelasi senzor termal de 640 x 512px, un senzor de 4 ori mai mare decat predecesorul, Mavic 2 Enterprise Dual.

DJI Mavic 3 Thermal are multe caracteristici comune cu M2EA la capitolul camere dar in acelasi timp vine si cu imbunatatiri superioare pentru a imbunatati colectarea datelor.

In primul rand, numarul de senzori : M2EA dispune de 2 senzori, unul RGB care joaca rol si de senzor wide si de senzor zoom si un senzor termal; M3T dispune de 3 senzori individuali : un senzor wide, un senzor zoom dedicat si un senzor termal.

Mavic 3 Thermal
Mavic 2 Enterprise Advanced vs Mavic 3 Thermal

Nu exista diferente intre senzorii wide ale celor doua drone. Diferenta considerabila o face prezenta senzorului zoom  de pe drona M3T, senzor 1/2″ de 12MP. Mavic 2 Enterprise Advanced este capabil de un zoom digital de maxim 32x iar Mavic 3 Termal de unul hibrid de 56x.

Daca discutam de senzorul termal al celor doua drone, vom vedea alta imbunatatire subsantaiala : chiar daca au acelasi senzor termal de 640 x 512px, datorita imbunatatirilor pe partea de software, Mavic 3 Thermal beneficiaza de un zoom digital de pana la 28x in timp ce Mavic 2 Enterprise Advanced are un zoom digital de 16x.

In urmatorul tabel veti observa imbunatatirile aduse camerei pe noua serie Mavic 3 Enterprise

 
Mavic 3 Thermal Mavic 2 Enterprise Advanced
Senzori Wide, Tele, Termal Wide, Termal
Zoom digital termal 28x 16x
Dimensiune senzori RGB Wide: 1/2″ CMOS, 48 MP Tele: 1/2″ CMOS, 12 MP 1/2″ CMOS, 48 MP
Zoom maxim 56x zoom hibrid 32x zoom digital

M3T vs M2EA : performante si siguranta

Cea mai mare imbunatatire pe partea de performanta este timpul maxim de zbor. Mavic 2 Enterprise Advanced ofera o autonomie maxima de 31 de minute, pe cand Mavic 3 Thermal ofera o autonomie de 45 de minute, o crestere cu aproape 33% fata de M2EA. Aceasta crestere este foarte importanta deoarece prelungeste durata de colectare a datelor de catre piloti. In situatii critica, de exemplu in cautarea unei persoane, fiecare minut este important si trebuie valorificat cat mai mult posibil.

Tot pe partea de performanta, se face simtita prezenta noului protocol de transmisie, OcuSync 3.0. Cu acest protocol, drona Mavic 3 Thermal poate fi controlata pe o distanta maxima de 8km (CE), neobstructionata de obstacole. M2EA este echipata cu OcuSync 2.0, oferindu-i o distanta de control de maxim 6km. 

DJI RC Pro Enterprise

DJI Mavic 3 Thermal vine insotit de noul controller DJI RC Pro Enterprise. Este un controller superiror modelului precedent, cu un ecran cu luminozitate ridicata de 1.000 de niti pentru o vizibilitate clara in lumina directa a soarelui, un microfon incorporat pentru o comunicare clara si o incarcare rapida de 1,5 ore la 65 W.

Daca vorbim de siguranta zborului, seria Mavic 3 Enterprise a primit imbunatatiri substantiale la acest capitol. 

In primul rand, APAS 5.0 (Advanced Piloting Assistance System) este tehnologia DJI care permite dronei sa detecteze, sa evite si chiar sa ocoleasca obstacolele din toate directiile. 

Sistemul Advanced Return to Home (ARTH) este activat daca iluminarea este suficienta si mediul este potrivit pentru sistemele de viziune atunci cand Smart RTH este declansat. Aeronava va planifica automat cea mai buna cale RTH, care va fi afisata in DJI Fly si se va ajusta in functie de mediu.

Un alt avantaj pentru persoanele care au ca obiectiv siguranta publica (pompieri, salvamont, echipaje de politie etc) este compatibilitatea cu software-ul DJI FlightHub2 : platforma DJI all-in-one de gestionare a operatiunilor cu drone, bazata pe cloud, care ajuta la obtinerea informatiilor, in timp real, a situatiei din teren fara a pune in pericol echipajul de la sol.

Drona Mavic 3 Enterprise poza reala

M3T vs M2EA : concluzie

Continuand să inoveze, DJI a lansat Mavic 3 Thermal, care extinde si mai mult capacitatile acestei serii de drone portabile, usoare.

Cu timp de zbor suplimentar, o gama mai mare de zoom vizual si termal, functii de siguranta imbunatatite si compatibilitate cu DJI FlightHub 2, Mavic 3T este un produs superior in comparatie cu M2EA si ofera un instrument aerian de calitate pentru misiunile de siguranta publica, cautare si salvare si inspectie.

Contacteaza-ne pentru mai multe detalii.    Distribuie articolul!

    Facebook
    Twitter
    LinkedIn
    WhatsApp