Abonează-te la newsletter și primești un e-book gratuit: „Dronele în Agricultură”. Click aici pentru abonare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

UTILIZAREA PUNCTELOR DE
CONTROL LA SOL (GCP)

GCP DJI Terra

In acest tutorial va vom prezenta cea mai buna metoda din punct de vedere al preciziei pentru geo-referentierea unui zbor efectuat cu drona utilizand punctele de control la sol (GCP-uri) in soft-ul DJI Terra.

Ce sunt punctele de control la sol (Ground Control Points – GCP)?

Punctele de control la sol (sau GCP) sunt puncte de pe sol cu coordonate cunoscute.

Într-un studiu de cartografiere aeriană, GCP-urile sunt puncte pe care topograful le poate identifica cu precizie: cu câteva coordonate cunoscute, este posibil să cartografieze cu precizie suprafete mari.

Există multe modalități de a vă crea propriile puncte de control la sol și, teoretic, GCP-urile pot fi făcute din orice. Regula de bază este să folosiți culori cu contrast ridicat – motiv pentru care punctele de control la sol sunt de obicei alb-negru – și asigurați-vă că sunt suficient de mari pentru a fi identificate de la altitudinea dvs. de zbor.

Este mai bine să folosiți materiale rezistente la apă dacă intenționați să le folosiți din nou și să utilizați un finisaj mat pentru a reduce strălucirea și pentru a îmbunătăți vizibilitatea.

GCP DJI Terra

Pozitionarea GCP-urilor

Dacă ați zbura pe o suprafata perfect pătrata, cel mai usor de explicat ar fi in felul urmator: un punct de control la sol la fiecare colț și unul în centru, reprezentat orientativ în imaginea de mai jos.

Utilizarea punctelor de control la sol

GCP DJI Terra

Primul pas este realizarea transcalcului, lucru explicat în detaliu în tutorialul video alăturat. 

 

           Dupa salvarea fisierului ImportTransDat.txt, vom deschide TransDat, selectam butonul Transformare_Puncte_Romania, ducem cursorul pe (B,L,h)_ETRS89–> etc, dupa selectam butonul “Din fisier”.

           Aici va trebui sa selectam fisierul de intrare, respectiv fisierul ImportTransDat.txt in prima pozitie iar in a doua pozitie va trebui sa selectam unde se va salva fisierul de iesire (fisierul care contine coordonatele Stereo70), am selectat aceeasi cale ca cea de la fisierul de intrare iar denumirea fisierului este ExportTransDat.txt

           Dupa ce am selectat cele doua fisiere, apasam pe Butonul “OK” iar o noua fereastra se va deschide, care ne informeaza ca transformarea a avut succes si calea fisierului (locul unde s-a salvat).

           Urmatorul pas este copierea coordonatelor Stereo70 din fisierul ExportTransDat.txt si lipirea coordonatelor in fisierul initial, ExportPix4D.txt.

           Ca si in cazul deschiderii fisierului ExportTerra.txt, vom deschide un documentul ExportTransDat.txt cu Excel, vom selecta “Delimited” pentru a delimita coloanele din fisierul text iar de aceasta data, delimitatoru va fi virgula (bifam Comma).

           In Excel, va trebui sa stergem primul rand care contine “START” (clic dreapta pe randul numarul 1 si “Delete”) si cel care contine “ENDF”.

           Copiem cele 3 coloane (B, C, D) din fisierul ExportTransDat.txt si lipirea acestora in fisierul ExportTerra.txt (din nou, selectam prima celula din prima coloana, respectiv B1, si apasam CTRL+V pentru lipire) iar ultimul pas este salvarea noului fisier, l-am denumit ImportTerra.csv (Format CSV UTF-8, comma delimited) deoarece urmeaza sa il incarcam in DJI Terra.

transcalcul dji terra

Mai departe, vom selecta butonul de “Import POS Data”. Va aparea o fereastra de tip pop-up care ne avertizeaza ca se vor suprascrie datele existente. Apasam pe OK si selectam fisierul ImportTerra.csv

Ultimul pas este selectarea sistemului de coordonate (Horizontal Datum Settings) si definirea coloanelor (Photo Name, Y, X, Z, Yaw, Pitch, Roll).

Apasam pe butonul Import si apoi procesul de transcalcul este efectuat cu succes.

Mai departe, putem Procesa zborul 2D sau 3D, în funcție de necesitatea pe care o avem pentru situația de față.

transcalcul dji terra software

Ulteior, efectuam prelucrarea fotografiilor în sistemul de coordonate Stereo70 și tot procesul de efectuare de transcalcul DJI Terra este finalizat, ajungându-se astfel la ultimul pas în realizarea unui proces GCP DJI Terra.

Distribuie articolul!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp