Abonează-te la newsletter și primești un e-book gratuit: „Dronele în Agricultură”. Click aici pentru abonare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

CERTIFICAT PILOT DRONĂ

Descoperă pașii necesari pentru obținerea certificatului de operator

 

Dacă operațiunea UAS este în categoria “deschise” sau categoria „specifice”, atunci operatorul UAS trebuie să se înregistreze și să-și declare aeronavele.

Înregistrarea operatorilor UAS poate fi efectuată pe site-ul: https://www.caa.ro/ro/pages/drone ,de unde poate fi accesată Platforma online https://uas.caa.ro/ dedicată acestui scop.

După înregistrare, operatorul UAS poate sa obtina un număr unic de înregistrare, care trebuie inscripționat, prin intermediul unui sticker, pe fiecare UAS deținut.

Precizăm că înregistrarea operatorului se poate face doar în statul de reședință, iar numărul unic de înregistrare este recunoscut de către toate statele membre ale Uniunii Europene.

certificat pilot drona

Dupa ce accesam platforma https://uas.caa.ro/ ne putem crea un nou cont de utilizator de la butonul de “Register (Inregistrare)” din partea de jos, unde utilizatorii  și își vor introducele datele solictate (nume, prenume, adresa de e-mail, parola, confirmarea parolei) iar la final vor apăsa butonul “Register (Inregistrare)”.

 

După apăsarea butonului “Register”, utilizatorul va primii pe adresa de e-mail declarată un email de confirmare. Odată confirmată identitatea (această etapă constă în accesarea link-ului primit prin e-mail), utilizatorii ce au deținut un cont pe versiunea anterioară a aplicației AACR își vor putea recupera informațiile (certificatele de competență obținute, codul unic de operator UAS).

În cazul utilizatorilor noi (persoane fizice ce nu au deținut un cont pe versiunea anterioară a aplicației gestionate de AACR) se va deschide o nouă fereastră de unde accesam “Identificare”

Ne vom introduce toate informațiile solicitate și vom apăsa butonul “Salvare” (dreapta sus) și ulterior butonul “Închidere” (dreapta sus).

Dupa ce ne-am introdus datele solicitate la identificare ne sunt deblocate si meniurile atat pentru obtinerea codului de operator ( persoana fizica / persoana juridica) cat si documentatia / examinarea pentru certificarile de pilot A1&A3 si A2.

In partea dreapta se gasesc materialele de studiu care trebuie vizualizate, studiate si invatate inaintea examinarii pentru categoria de permis UAS pentru care dorim sa fim examinati și să obținem un certificat pilot drona.

In functia de drona pe care o detinem sau dorim sa o achizitionam putem consulta tabelul urmator pentru alegerea celei mai optime variante.

Limitările categoriei deschise sunt prezentate în tabelul de mai sus pentru aeronave fără pilot la bord care nu dețin eticheta de clasă (valabile până la data de 31 decembrie 2024).

In anul 2023 depunerea informatiilor de identificare  și susținerea testării se desfășoară online. Toate informațiile necesare sunt disponibile pe platforma AACR. Examenul este de tip grilă cu o singură variantă corectă de răspuns la fiecare întrebare. Participanții la testare obțin certificatul de manevrare drone dacă răspund corect la minimum 75% dintre întrebări.

Se menţionează clar că, dacă proprietarul unei drone nu reușește să înregistreze punctajul necesar obținerii certificatului de manevrare drone sau depaseste timpul de examinare poate să reia procesul de examinare pe platforma AACR după un interval de 24 de ore.

Distribuie articolul!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp