REGULI PENTRU ZBORUL CU UN UAS ÎN ROMÂNIA
LEGISLAȚIE DRONA
Ce trebuie sa tin cont cand vine vorba de altitudinea maxima?
Inaltimea maxima de zbor este, legal in Romania, de 120 m de suprafata pamantului dar, intotdeauna se vor verifica zonele geografice UAS (https://flightplan.romatsa.ro/init/drones) pentru a vedea daca exista o limita inferioara mai mica in zona unde urmeaza sa zburam.
Legislatie drona:
Am nevoie de aviz de filmare / foto aeriana pentru zborul cu drona?
Potrivit art.5 alin (1) lit e) din Hotararea Guvernului nr.859/2021 “zborurile de fotografiere și filmare efectuate cu aeronave civile fără pilot la bord care execută operațiuni din categoria deschise, în afara zonelor restricționate pentru operarea aeronavelor fără pilot la bord, nu necesită obținerea avizului Ministerului Apărării Naționale.” Mai multe detalii despre acest aspect si despre legislatie drona găsiti pe pagina oficială – https://www.defense.ro/aviz-filmare-foto-aerian
Pentru celelate tipuri de misiuni in care scopul zborului este cartografierea sau scanarea LiDAR, este necesara solicitarea autorizării de survol sau avizului prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. e) și art. 6 alin. (2) lit. b) din H.G. nr. 859/2021 pe site-ul https://aerofoto.mapn.ro/ .

De ce zone trebuie sa tin cont cand vreau sa zbor legal in Romania?
Înainte de a decolare trebuie să vă asigurați că este permis să zburați acolo. De asemenea, in unele cazuri, aveți nevoie de permisiunea proprietarului terenului sau activului din zona în care veți decolare și ateriza sau din zona in care veti executa inspectia.
Zonele geografice restrictionate UAS se pot verifica pe site-ul celor de la Romatsa ( https://flightplan.romatsa.ro/init/drones )

Pe langa zonele cu restricții prezentate pe harta de pe link-ul de mai sus trebuie sa mai avem in vedere zonele:
- Zonele militare și navele marine militare.
- La 5 km de aeroporturi;
- Spațiu aerian restricționat;
- Zone în care există restricții de senzori foto și/sau senzori video;
- Zonele de conservare si protejare a naturii;
- Zonele cu restricții de senzori (foto/video);
- Clădirea Parlamentului, sediul Guvernului, sediile de Ministere, Ambasadele, Închisorile;
De ce trebuie sa mai tin cont cand zbor cu drona?
Trebuie respectat dreptul la intimitate și viață privată, de aceea sunt interzise suvolul, fotografierea, filmarea deasupra oricărei proprietăți private în lipsa acordului din partea proprietarului.
O altă mențiune importantă în cadrul regulilor de zbor și fotografiere în anul 2022 este obligativitatea încheierii unei asigurări față de terți, pentru orice dronă cu greutate mai mare de 20 kg, fără a considera și setul de accesorii pentru drone ce urmează să fie folosit în utilizarea acesteia.
În cazul în care este necesar zborul peste obstacole, clădiri, construcții mai înalte de 120 m, este permis survolul cu până la 15 m peste înălțimea obstacolului și pe o distanță orizontală de 50 m față de obstacol. De reținut faptul că este obligatorie existența unei cereri explicite din partea proprietarului (se recomandă o înștiințare scrisă sau un contract între proprietarul dronei și proprietarul obstacolului, al terenului, clădirii sau construcției respective).