Distanța de eșantion la sol (GSD - Ground Sample Distance)
Aflați tot ce trebuie să știți despre GSD și de ce este important pentru fotogrammetria cu drone
Dacă utilizați o dronă pentru lucrari de fotogrammetrie, trebuie să știți despre distanța eșantionului la sol sau GSD pe scurt. Calcularea GSD este esențială pentru a determina amploarea proiectului dvs. de cartografiere și pentru a asigura rezultate fiabile. Fără el, riscați să colectați date inexacte sau să aveți o hartă care nu este utilă. Indiferent de sectorul in care activati, GSD este o măsurătoare de care pur și simplu nu vă puteți lipsi.
Ce este GSD - Ground Sample Distance?
Hărțile generate cu ajutorul dronelor, ca orice imagine digitală, sunt în esență combinații de pătrate mici de o singură culoare, numite eșantion (sample) . În acest caz, un eșantion este echivalent cu un singur pixel. GSD descrie distanța dintre două centre consecutive de pixeli. GSD-ul imagii este un calcul important atât pentru fotografia aeriană, cât și pentru fotogrammetrie, care este o tehnică folosită în mod obișnuit pentru crearea hărților topografice 3D.
Înțelegerea dimensiunii pixelilor dintr-o imagine aeriană prin calcularea punctului de mijloc al pixelilor consecutivi este necesară pentru a înțelege întreaga scară a hărții și pentru a lua decizii bazate pe informații clare. Obținerea corectă a GSD este esențială. O eroare de un centimetru sau mai puțin poate părea minoră. Cu toate acestea, dacă greșeala este extrapolată pe sute de mii de pixeli, se va crea o nepotrivire serioasă între harta dvs. și realitate, făcând măsurătorile aproape imposibile. Pentru a fi în siguranță, topografii folosesc întotdeauna cea mai mică valoare posibilă atunci când calculează GSD.

Pentru ce este utilizat GSD?
Domenii în care GSD contează:
- Construcție: dronele sunt folosite pentru a supraveghea șantiere întregi la un preț redus, precum și pentru a determina dimensiunile diferitelor elemente ale unui proiect.
- Cartografie: nu este deloc surprinzător faptul că, inginerii geodezi au adoptat rapid tehnologia de cartografiere cu drone.
- Exploatare minieră: dronele sunt folosite pentru a supraveghea eficient și în siguranță minele și carierele deschise în moduri pe care oamenii nu le pot face. Sunt utile și pentru măsurarea volumelor stocurilor.
- Combaterea incendiilor: dronele sunt implementate în lupta împotriva incendiilor forestiere, cum ar fi pentru arsurile prescrise.
- Arhitectură: similar cu construcția, arhitecții folosesc cartografierea cu drone pentru a construi modele 3D precise și pentru a planifica toate dedesubturile unui șantier.
- Limitele terenurilor: cartografierea aeriană poate fi utilizată pentru a determina proprietatea asupra terenului și pentru a soluționa disputele.
În timp ce toate aceste lucrări de topografie necesită un calcul GSD precis, specificul sarcinii va afecta tipul de dronă pe care o utilizați.

De ce nivel de precizie GSD aveți nevoie?
Oarecum invers, pixelii cu un GSD mai mare vor fi mai puțin precisi, deoarece asta înseamnă că un singur pixel reprezintă o cantitate mai mare de teren. Nivelul de precizie GSD necesar depinde de tipul de muncă pe care o desfășurați și de ce fel de detalii aveți nevoie. Ca regulă generală, proiectele cu o scară mai mare vor permite un GSD mai mare, în timp ce proiectele cu detalii mai mici vor necesita un GSD mai mic.
Dacă, de exemplu, lucrați la un proiect de construcție și trebuie să cunoașteți distanța dintre două grinzi, veți avea nevoie de un GSD suficient de mic pentru a putea identifica dimensiunea fiecăruia și a le plasa. Cu toate acestea, dacă încercați să marcați linii de proprietate pe o porțiune foarte mare de teren, probabil că veți dori să pilotați drona la o altitudine de zbor mai mare.
În cele din urmă, GSD-ul potrivit va fi cel care vă permite să capturați imagini aeriene detaliate în timp ce zburați suficient de sus pentru a evita un număr excesiv de fotografii aeriene. Un GSD prea mare și veți rămâne cu imagini neclare care nu vă spun nimic. Mergeți prea jos, iar zborul dvs. va ocupa multa memorie în plus și, eventual, va dura mai mult decât era de așteptat, chiar și cu software avansat precum DJI Terra, care este optimizat pentru a vă procesa datele și a le transforma în modele 3D și hărți utilizabile.
Cum se calcumeaza GSD
Calculul GSD necesită doar câtevadate și se realizează fie manual, fie cu un calculator. Pentru a calcula singur GSD, va trebui să cunoașteți înălțimea și lățimea senzorului, precum și înălțimea și lățimea imaginii produse de drona dvs., precum și distanța focală și înălțimea zborului. Puteți apoi conecta fiecare număr în două formule de bază, una pentru înălțimea GSD și una pentru lățimea GSD.
GSDh= înălțimea zborului x înălțimea senzorului / distanța focală x înălțimea imaginii;
GSDw= înălțimea zborului x lățimea senzorului / distanța focală x lățimea imaginii;
Numărul GSD relevant va fi oricare dintre valoarea este cea mai mică, pentru a vă asigura că utilizați cel mai rău scenariu.
Alternativ, dacă matematica nu este punctul tău forte, poți folosi un calculator online. Aceste instrumente vor avea deja înregistrate specificațiile tehnice ale unui model de dronă, cum ar fi imaginea, lungimea și înălțimea senzorului; ceea ce înseamnă că tot ce trebuie să faci este să-ți selectezi drona și să introduci înălțimea zborului.

Precizie imbatabilă cu Matrice 300 RTK
Ai nevoie de o dronă care să facă posibilă cartografierea următoarei generații? Matrice 300 RTK a fost proiectata având în vedere necesitatile inginerilor geodezi și conține toate caracteristicile pe care le căutați. Această dronă poate măsura cu precizie la centimetru și este suficient de rezistentă pentru orice muncă. Combină acest lucru cu camera foto digitală Zenmuse P1 și software-ul intuitiv de cartografiere cu drone precum DJI Terra și cunoștințele despre cum să folosești calculele GSD pentru a maximiza rezultatele și ești gata să te ocupi de orice lucrare de topografie aeriană.
Surse:
https://www.propelleraero.com/blog/ground-sample-distance-gsd-calculate-drone-data/
https://www.dji.com/phantom-4-rtk
https://www.pix4d.com/blog/accuracy-aerial-mapping#flight-height
https://wingtra.com/how-ground-sample-distance-gsd-relates-to-accuracy-and-drone-roi/
https://www.careerexplorer.com/careers/surveyor/
https://www.propelleraero.com/blog/using-drones-in-construction-the-beginners-guide/