Abonează-te la newsletter și primești un e-book gratuit: „Dronele în Agricultură”. Click aici pentru abonare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Sfaturi pentru a vă menține bateriile dronei DJI in parametri și în siguranță

Cele mai bune sfaturi pentru îngrijire și întreținere, astfel încât să puteți profita la maximum de bateriile dumneavoastra

Mentenanta bateriilor este un proces extrem de important daca vrem sa avem baterii cat mai sanatoase si in parametri optimi.

Este de la sine înțeles că o baterie in parametri optimi este esențială pentru zbor. Indiferent dacă încărcați, descărcați, transportați sau depozitați o baterie litiu-ion DJI, este important să respectați specificatiile producătorului, astfel încât să puteți profita la maximum de bateriile dvs.

Înainte de a merge mai departe, este important să înțelegeți elementele de bază ale modului în care funcționează o baterie litiu-ion. Pentru simplitate, gândiți-vă la interiorul celulei bateriei ca fiind împărțit în două părți, anod și catod. În timpul descărcării, ionii de litiu vor călători de la anod la catod din interiorul bateriei, în timp ce electronii trebuie să ia o altă cale în afara bateriei ca curent electric. Când bateria este încărcată, are loc opusul și ionii de litiu vor călători înapoi la anod. Acest flux constant înainte și înapoi, printre alți factori, pune capăt în cele din urmă la durata de viață utilă a bateriilor litiu-ion.

Iată câteva sfaturi profesioniste privind întreținerea, încărcarea, depozitarea și utilizarea corectă a bateriilor dronei.

1. Citiți și urmați instrucțiunile din manualul de utilizare

Avem încredere că primul lucru pe care l-ai făcut când ai primit noua ta dronă este să citești documentația oficială furnizată. Dar, în cazul în care aveți nevoie de o actualizare, am furnizat mai jos linkuri către ghidurile de siguranță a bateriei pentru fiecare dintre dronele noastre Enterprise, pentru confortul dvs. rapid. Aceste documente sunt pline de informații importante despre utilizarea, încărcarea, întreținerea, depozitarea și eliminarea bateriilor și nu putem sublinia cât de important este pentru piloți și operatori să internalizeze aceste informații.

Documentație oficială pentru bateriile DJI Enterprise

Următoarea documentație este disponibilă și pe pagina de descărcare a produselor aferente.

Baterie Inteligenta DJI TB60
Baterie DJI TB60 pentru Matrice 300 RTK

2. Actualizați-vă firmware-ul

Puteți găsi cel mai recent firmware oficial navigând la pagina produsului de pe site-ul web DJI, accesând secțiunea Descărcări și vizualizând Notele de lansare. În Notele de lansare, puteți vedea cele mai recente versiuni de firmware.

Ar trebui să aveți întotdeauna bateriile pe aceeași versiune de firmware ca drona, în mod ideal, cu ambele pe cel mai recent firmware oficial. Pentru dronele cu design cu baterie dublă (Matrice 300 RTK, Matrice 30), ambele baterii trebuie să fie pe aceeași versiune de firmware, altfel nu puteți decola.

Cum să verificați versiunea de firmware a bateriilor dvs.?

Pentru a confirma că drona și bateria dvs. sunt pe cel mai recent firmware, puteți deschide aplicația DJI Pilot 2, accesați vizualizarea manuală a camerei de zbor, faceți clic pe cele trei puncte din dreapta sus, apoi pe cele trei puncte din meniul lateral, derulați în jos la „About” și faceți clic pentru a vedea versiunile curente de firmware. 

Cum să actualizați versiunea de firmware a bateriilor dvs.?

Dacă vă actualizați versiunea de firmware a dronei, bateria care alimentează dronava fi actualizată automat dacă actualizarea firmware-ului include o actualizare a bateriei sau dacă firmware-ul bateriei nu este pe cea mai recentă versiune.

Dacă a existat o actualizare a bateriei ca parte a actualizării firmware-ului, atunci când plasați o baterie neactualizată în dronă, veți primi o notificare care indică firmware inconsistent. Puteți actualiza acea baterie pe baza firmware-ului actual al aeronavei cu ajutorul cursorului. În acest caz, nu sunt necesare conexiuni suplimentare la internet sau DJI Assistant 2 pentru această actualizare a bateriei cu o aeronavă deja actualizată.

De asemenea, puteți actualiza firmware-ul bateriilor dvs. TB60 (utilizate cu M300 RTK), plasându-le în stația de incarcare BS60 și conectând Smart Controller Enterprise la stația de baterie. Până la 8 baterii pot fi actualizate simultan în sistemul de management al sănătății al aplicației Pilot.

Statie de incarcare DJI BS30 pentru seria Matrice 30

3. Atenție la temperaturi extreme

Temperaturile extreme sunt cel mai mare inamic al bateriei. Bateriile dronei nu trebuie folosite, încărcate sau depozitate la temperaturi peste intervalele recomandate din manualul de utilizare al bateriilor.

Operatorii trebuie să fie conștienți de locul în care sunt lăsate și depozitate bateriile, deoarece expunerea și utilizarea la temperaturi extreme pot cauza scăderi permanente ale capacității, duratei de viață și stabilității bateriilor. De exemplu, evitați să lăsați bateriile în locații care pot experimenta temperaturi extreme, cum ar fi într-un vehicul în timpul iernii sau verii.

4. Încărcați în mod responsabil

Bateriile DJI sunt construite pentru a comunica cu încărcătoarele DJI. Din acest motiv, utilizați întotdeauna un încărcător oficial DJI. DJI nu își asumă responsabilitatea pentru bateria dumneavoastră dacă aceasta este încărcată folosind un încărcător non-DJI.

Ce este în neregulă cu încărcătoarele terțe?

Încărcătoarele de drone de la terți pot avea o rată de încărcare mai mare de 1C. Deși această rată poate încărca o baterie mai repede, va reduce durata de viață a bateriei și va cauza deteriorarea celulelor din cauza temperaturilor interne excesive și/sau a placajului cu litiu.

Încărcătoarele de la terți pot deteriora, de asemenea, bornele bateriilor dvs. 

De ce să folosiți doar încărcătoare aprobate DJI?

Există protecție încorporată în încărcătoarele și bateriile DJI pentru a vă asigura că bateriile nu sunt încărcate la temperaturi incorecte. Nu putem garanta că această funcție va funcționa cu încărcătoare terțe.

Cele mai bune practici pentru încărcare

Pentru a vă îngriji cât mai bine bateriile, vă recomandăm să lăsați bateriile să revină la o temperatură internă acceptabilă înainte de încărcare. Cu toate acestea, în unele situații poate fi esențial să vă încărcați bateriile cât mai curând posibil după zbor, chiar dacă sunt fierbinți de la dronă. Cu un încărcător DJI, este sigur să plasați o baterie pe încărcător chiar și atunci când este încă fierbinte, atâta timp cât încărcătorul și bateria sunt plasate într-o zonă bine ventilată (adică nu sunt acoperite sau încălzite). Dacă nevoia de încărcare nu este imediată, este bine să lăsați bateria să se răcească înainte de a o pune pe încărcător. Bateriile inteligente de zbor sunt proiectate pentru a opri încărcarea când sunt pline. Cu toate acestea, vă recomandăm să monitorizați progresul încărcării și să deconectați bateriile când sunt complet încărcate.
Statie de incarcare DJI BS30 pentru seria Matrice 30

5. Cele mai bune sfaturi de stocare a bateriei

Mediul de stocare

Temperatura ideală de depozitare pentru bateriile DJI este între 22 °C până la 30 °C, iar depozitarea în acest interval poate ajuta la minimizarea pierderii de capacitate nerecuperabilă. Deși s-ar putea să nu fie întotdeauna posibil să vă depozitați bateriile la această temperatură, este important să evitați obiceiuri, cum ar fi depozitarea bateriilor în vehicule care de obicei se vor încalzi sau raci constant și se află în afara temperaturii de depozitare recomandate.

Depozitați întotdeauna bateriile într-un loc bine ventilat, ferit de lumina directă a soarelui și sursele de căldură. Scoateți bateriile din drona atunci când depozitați. Nu lăsați bateriile sa aiba contact cu lichidele.

Nu depozitați la 100%

Nu este recomandat să vă încărcați bateriile la 100% înainte de depozitare. Bateriile inteligente DJI se descarcă automat pentru a proteja integritatea celulelor bateriei. În cele mai multe cazuri, puteți seta un timp de la 1 la 10 zile în aplicație pentru ca bateriile să înceapă să se auto-descărce până la 60%. Dacă nu există nicio opțiune prezentă în aplicație, bateria va dura 10 zile implicit. Dacă o baterie este sub 40-60%, trebuie încărcată până când atinge acest interval pentru stocare.

Pentru cei care răspund în caz de urgență și alți utilizatori care necesită ca bateriile să fie întotdeauna la 100%, trebuie să se înțeleagă că acest lucru va afecta negativ durata de viață și performanța bateriilor litiu-ion. Când o baterie este la 100%, ea pune stres asupra celulelor, iar acest stres continuu asupra celulelor va accelera scăderea capacității bateriilor și a ciclului de viață operațional.

Înțelegem că unii operatori, cum ar fi agențiile de siguranță publică, sunt obligați să-și mențină dronele și bateriile în stare „gata de zbor” în orice moment, dar încurajăm echipele să exploreze opțiunile de încărcare pe teren pentru a permite eventual stocarea unor baterii la 60% în loc de 100%. 

6. Evitați 0%

Descărcarea excesivă vă poate deteriora grav bateriile. Este recomandat să aterizați drona atunci când nivelul bateriei este de ~15% sau mai mare pentru a maximiza durata de viață a acesteia. Dacă nivelul bateriei este epuizat peste ~15%, vă rugăm să reîncărcați cât mai curând posibil.

7. Ține perechile împreună

Pentru aeronavele cu un design cu baterii duble, cum ar fi seria M300 RTK și M30, marcați două baterii ca o pereche și continuați să le utilizați ca o pereche (încărcați-le și descărcați-le împreună) pentru a maximiza durata de viață și a asigurarea performanței zborului. Prin utilizarea acestei metode, perechile de baterii vor menține o rezistență internă foarte similară.

Baterii TB60 Matrice 300 RTK

8. Nu uitați de mentenanta periodica

Pașii de mai jos sunt esențiali pentru a vă asigura că bateriile sunt gata de funcționare și sunt calibrate corespunzător. Mai exact, încărcarea și descărcarea bateriei asigură o citire digitală precisă a procentului bateriei, care este o măsură vitală atunci când utilizați drona. Dacă acest proces este ignorat, marja de eroare procentuală a bateriei va fi amplificată de operațiunile continue.

Completați următoarele la fiecare 3 luni sau 50 de cicluri (oricare survine primul)

 1. Încărcați și descărcați bateriile conform instrucțiunilor de mai jos.
 2. Asigurați-vă că diferența de tensiune a celulei este mai mică de 0,1 V după ce bateria este complet încărcată și lăsată staționară timp de 6 ore.
 3. Asigurați-vă că bateria nu este umflată, cu scurgeri sau deteriorată. Vedeți mai jos „Probleme obișnuite la care trebuie să fiți atenți”.
 4. Curățați bornele bateriei cu o cârpă curată și uscată și asigurați-vă că sunt curate.
 5. Asigurați-vă că firmware-ul bateriei este actualizat la cea mai recentă versiune.

 

Instrucțiuni de încărcare și descărcare:

 1. Încărcați bateria la 100% și lăsați bateria sa stea cel putin 24 de ore.
 2. Instalați bateria în drona. Zburați cu drona și când nivelul de energie rămas este mai mic de 20%, aterizați drona și scoateți bateria.
 3. Lăsați bateria sa stea cel putin șase ore.
 4. Verificați tensiunea celulelor.
 5. Încărcați bateria la nivelul de putere de 100%.
 6. Repetați pașii 1-4 de mai sus.

9. Probleme comune de care trebuie să fii atent

Bateriile trebuie să scoase din funcțiune și să înlocuiți dacă apar oricare dintre următoarele:

 1. Umflarea vizuală, scurgerile sau deteriorarea (crăpături, adâncituri etc.).
 2. Borne îndoite (poate cauza un scurtcircuit)
 3. O notificare în aplicație sau solicitare privind deteriorarea celulelor bateriei sau descărcarea excesivă
 4. O baterie a ajuns la ciclurile maxime de încărcare
 5. O eroare a bateriei încă există după efectuarea operațiunilor standard de încărcare și descărcare de două ori consecutive
 6. Accident sau impact puternic

Distribuie articolul!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp