Abonează-te la newsletter și primești un e-book gratuit: „Dronele în Agricultură”. Click aici pentru abonare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

“Cum pot face ca drona să zboare singură să capteze toate imaginile?”

Probabil ți-ai pus la un moment dat această întrebare despre drona ta. Exista multe modalități prin care drona poate să aducă o sursa de venit, dar cea mai populară este fotogrammetria. Dacă ești curios, poți vedea acest link unde explicăm diferența dintre fotografia aeriana și fotogrammetrie. În acest articol, accentul va cădea pe creare misiune de zbor. 

Ce este fotogrammetria?

Fotogrammetria implică preluarea mai multor imagini ale unei zone și utilizarea acestora pentru a crea modele 2D sau 3D de înaltă rezoluție digitalizate din care pot fi deduse măsurători precise. În funcție de domeniul de aplicare al proiectului, un model realizat cu fotogrammetrie poate necesita de la câteva sute la câteva mii de imagini separate.

Cum captez imaginile automat?

Toate dronele din gama DJI Enterprise au posibilitatea de a urma un traseu de zbor în care captează imaginile automat, numit și misiune de zbor. Chiar dacă software-ul este diferit (GS Pro – Phantom 4 RTK, DJI Pilot – Mavic 2 Enterprise Zoom, Dual, Avanced, DJI Pilot 2 – seria Mavic 3, Matrice 30 și Matrice 300/350 RTK), principiul de planificare a misiunii este același. 

În acest blog vom explica pașii de urmat pentru planificarea și crearea misiunii de zbor în aplicația DJI Pilot 2. 

Ce este DJI Pilot 2?

DJI Pilot 2 este aplicația utilizată pentru a controla cele mai recente drone din gama Enterprise : Mavic 3 ( Enterprise, Thermal și Multispectral), Matrice 30 și 30T, Matrice 300 și 350 RTK. Dacă aveți orice drona din cele enumerate, puțeți începe o creare de misiune de zbor cu acești pași simpli, descriși mai jos.

Creare misiune de zbor. Tipuri de misiuni de zbor

În funcție de ce imagini sunt necesare pentru proiectul dvs., se pot alege mai multe tipuri de misiuni de zbor.

Din ecranul principal selectam butonul “Flight Route” (misiune de zbor). În ecranul următor vom alege cum vrem sa creăm traseul de zbor, fie manual direct pe controller sau putem să importam un fișier de tipul KMZ/KML. Noi vom alege, de data aceasta, să creăm misiunea de zbor de la zero.

După ce apăsăm pe butonul “Create a Route” (Creează ruta), vom putea alege dintre 4 tipuri de rute : 

  1. Waypoint – se poate planifica o rută de zbor cu ajutorul mai multor waypoint-uri (puncte de trecere). De asemenea, fiecărui waypoint se va putea atribui o acțiune (ex. la punctul 1, drona să înceapă să înregistreze, la punctul 2, să oprească înregistrarea, iar la punctul 3, să facă o poza). Aceasta misiune este utilizată mai mult pentru “patrularea” zonelor.
  2. Mapping – aceasta misiune va fi cel mai des utilizată de către dvs. Aici veți planifica atât misiunile pentru obținerea imaginilor pentru ortofotoplan, cât și pentru modelele 3D.
  3. Oblique – acest tip de misiune este folositor în cazul în care vreți sa obțineți un model 3D precis pentru un obiect (ex. o casă, turn telecomunicații etc.).
  4. Linear – așa cum spune și numele misiunii, aceasta opțiune o veți utiliza dacă aveți de programat o misiune liniara (ex. un drum, cale ferată etc.).

Mapping

După ce selectam icon-ul “Mapping”, se va deschide o hartă (dacă veți zbura într-o zona în care nu ați mai zburat până acum, este recomandat să conectați la internet controller-ul pentru a-și descărca automat harta din zona respectivă. Dacă nu aveți acces la internet în zona respectivă, puteți să descărcați hărțile offline). Dacă în momentul planificării misiunii sunteți afară, controller-ul vă va afișa automat locația dvs. pe hartă.

Vom apasă o dată pe ecran pentru a crea poligonul inițial. După crearea acestuia, putem sa creăm noi ce formă dorim dacă tragem de punctele albe. Dacă avem nevoie de mai multe laturi la poligonul nostru, apăsăm pe cercurile cu semnul plus pentru crearea de noi puncte de legătură.

Mapping – aici vom introduce numele misiunii. Dacă avem de creat o misiune unde se va zbura de mai multe ori, putem utiliza misiunea pe care o creăm acum (ex. în cazul în care aveți de măsurat stocuri sau să observați evoluția unui loc). Misiunea creată va rămâne salvată pe ecranul principal din “Flight Route”.

Select camera – așa cum am menționat mai sus, DJI Pilot 2 este o aplicație utilizată de toate dronele recent lansate din gama Enterprise. De aceea, va trebui să selectam drona pentru care planificam misiunea de zbor și camera utilizată (în cazul nostru, Mavic 3 Enterprise cu camera Wide)

Smart Oblique – dacă activăm aceasta opțiune, gimbal-ul dronei se va mișca și va captura imagini atât imagini pentru ortofotoplan cât și imagini pentru model 3D (Atenție, se vor face doua zboruri perpendiculare pe aceeași zona, ceea ce înseamnă ca cantitatea de imagini și timpul de zbor se va mari; folositi aceasta opțiune doar dacă aveți nevoie de imagini pentru procesare 3D)

GSD – GSD, care vine de la Ground Sampling Distance, este o unitate de măsură prin care se exprimă dimensiunea reală a fiecărui pixel (câți cm din „realitate” reprezintă fiecare pixel). GSD-ul este influențat de către altitudinea de zbor. Așadar, dacă vreți să aveți rezultate cât mai precise, alegeți o altitudine de zbor mai mică.

ASL/ALT – la ce se raportează altitudinea de zbor, la nivelul mării (ASL – EGM96) sau la punctul de decolare (ALT, luat ca cota 0). Cel mai frecvent veți folosi opțiunea ALT.

Flight Route Altitude – altitudinea de zbor a dronei. În funcție de GSD-ul necesar, veți modifica altitudinea dronei.

Takeoff Speed – viteza de decolare a dronei, putem să o setăm la viteză maximă.

Speed – viteza dronei. Ținând cont că dronele din gama Enterprise sunt dotate cu OcuSync2 sau OcuSync3, ceea ce oferă capabilitatea de a captura o imagine la 0,7s, puteți seta viteza maximă (atenție, în funcție de viteza vântului va fi necesar sa reduceți viteza de zbor a dronei).

 

Course Angle – Unghiul traseului principale. Est este 0°, cu o valoare pozitivă când este în sens invers acelor de ceasornic și o valoare negativă când este în sensul acelor de ceasornic. Intervalul poate fi setat de la 0° la 360°.

Elevation Optimization – Se recomandă activarea optimizării cotei. Când este activată, drona va zbura în centrul zonei de cartografiere după ce își va termina ruta de zbor și va captura o serie de fotografii oblice pentru a optimiza acuratețea elevației.

Upon Completion – acțiunea pe care o va face drona în momentul terminării misiunii de zbor. Setarea default este Return to Home, drona se întoarce automat la home point. 

Mai avem un tab “Advanced Settings“, unde putem seta overlap-ul frontal și lateral al imaginilor (’70 cu 80 este un overlap potrivit pentru majoritatea misiunilor de zbor), margin (un offset de la poligonul creat), photo mode (modul capturare al imaginilor, la un interval de timp sau distanta) și Custom Camera Angle (în mod normal se zboară cu camera perpendicular pe sol, dar pentru anumite misiuni de zbor, cum ar fi în parcurile fotovoltaice, trebuie o anumită înclinație a camerei).

Oblique

În acest tip de misiune, drona va realiza în total 5 rute de zbor (o ruta va fi cu camera îndreptată perpendicular către sol, iar celelalte 4 rute cu camera înclinată).

La fel ca la misiunea de Mapping, putem să îi dăm un nume misiunii și alegem camera cu care se realizează crearea misiunii de zbor. De această dată, setările vor fi așezate într-un mod diferit.

Gimbal Pitch(Oblique) – înclinarea camerei în cele 4 trasee de zbor oblice.

De aceasta data avem două tipuri de GSD: cel perpendicular și cel oblic.

 

Safe Takeoff Altitude, Terrain Follow, Flight Route Altitude, Target Surface to Takeoff Point, Takeoff Speed și Course Angle – la fel ca la Mapping.

Din nou, avem două viteze de zbor: pentru zborul perpendicular și cel oblic.

În tab-ul de Advanced Settings avem aceleași setări ca la Mapping, doar ca avem un overlap pentru zborul perpendicular și unul pentru cel oblic.

Linear

O misiune liniară este orice misiune în care zona de interes este o fâșie îngustă de pământ. De exemplu. conducte, drumuri și coridoare. Zona de interes nu este de obicei mai mare de 500 m lățime (de obicei, o bandă de 200 de metri) și poate avea o lungime de kilometri.

 

Ca si la celelalte tipuri de misiuni, vom denumi misiunea și vom selecta camera.

De această dată, vom avea câteva opțiuni noi:

Single Route – dacă vom activa aceasta opțiune, drona va zbura strict pe traseul pe care l-am creat noi. Dacă vom lasă dezactivat, drona va calcula numărul de treceri în funcție de altitudine și de mărimea benzii de zbor. 

În acest tip de misiune avem de făcut doua tipuri de setări: setări pentru banda de zbor (Flight Band) și pentru ruta de zbor (Flight Route).

Flight Band

Left Extension și Right Extension – ce suprafață laterală raportat la traseul de zbor să acopere drona. În cazul în care dorim să avem aceeași distanta în ambele direcții, activăm opțiunea „Equal Left/ Right Extensions”.

Include Center Line – în mod normal, toate setările se raportează la traseul de zbor (de unde să înceapă extensia pe partea stânga/ dreapta). Dacă dorim ca traseul de zbor să fie inclus în ruta de zbor a dronei, activăm aceasta opțiune.

Flight Band Cutting Distance – această opțiune vă va segmenta misiunea liniară în bucăți egale, pe baza parametrului pe care îl definiți. Aceasta este cea mai eficientă modalitate de a vă asigura că zborurile dvs. rămân în raza de acțiune limitată la vedere sau radio. 

Flight Route

La fel ca la celelalte tipuri de misiuni, trebuie să setăm Flight Route Altitude, Target Surface to Takeoff Point, Takeoff Speed,  Speed și overlap.

Pe lângă aceste setări, mai avem o opțiune de Boudary Optimization, care, odată activată, va suplimenta cu încă o ruta de zbor, dacă setările introduse nu acoperă în totalitate toată suprafața de zbor.

Distribuie articolul!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp