Abonează-te la newsletter și primești un e-book gratuit: „Dronele în Agricultură”. Click aici pentru abonare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

PIX4Dfields: detectarea bolilor în vita de vie și planificarea recoltei

Urmărirea progresului vitei de vie cu ajutorul imaginilor multispectrale pe parcursul întregii sezoane înseamnă detectarea timpurie a problemelor, acțiune mai rapidă și o planificare mai bună a recoltei.

Producerea strugurilor de calitate poate fi provocatoare în zilele noastre, în special cu schimbările în modelele meteorologice. Boli și dăunători care afectează vița de vie pot juca, de asemenea, un rol critic în calitatea recoltei de struguri, dacă nu sunt detectate și tratate la timp. Producătorii de vin sunt grav afectați – în 2023 s-a înregistrat cea mai scăzută producție mondială de vin din ultimii 60 de ani!

Drona DJI Mavic 3 Multispectral este pregătită să captureze imagini la vita de vie.

Low Altitude Ltd, cu sediul în Hampshire, Marea Britanie, se specializează în furnizarea de studii cu drone multispectrale pentru sănătatea plantelor fermierilor și cultivatorilor, cu accent pe agricultura de precizie și viticultură. În 2023, au desfășurat un experiment de concept – un test – pentru monitorizarea atât a suprafeței totale, cât și a parcelelor individuale ale unei livezi mari de viță de vie. Proiectul a luat naștere după o plimbare de duminică pe poteca publică a livezii. Chris Crane, directorul Low Altitude Ltd, s-a apropiat de șeful producătorului de vin, care era deschis să încerce tehnologii noi pentru a-și monitoriza mai eficient viea.

Monitorizarea livezilor cu ajutorul imaginilor multispectrale permite acțiuni mai rapide.

Scopul proiectului nu a fost doar să definească și să testeze cele mai potrivite indicii de vegetație pentru viticultură, ci și să demonstreze că studiile ar furniza informații utile producătorului de vin, contribuind la luarea deciziilor mai rapide și oferind o privire de ansamblu lunară asupra întregului amplasament al livezii. Acest lucru a ajutat la monitorizarea detaliată a progresului viței de vie fără a fi nevoie să fie prezent fizic.

Imagine din parcelele livezii capturată în timpul zborului cu drona.

Drona și datele procesate cu PIX4Dfields au constituit o parte crucială a procesului de gestionare a plantatiei. Echipa Low Altitude Ltd era interesată să detecteze orice probleme în vița de vie cât mai devreme posibil, pentru ca echipa de viticultori să poată lua măsuri remediatore. Au învățat de timpuriu că procesarea imaginilor cu vița de vie și returnarea rezultatelor în termen de 24 de ore sunt esențiale pentru procesul de luare a deciziilor al producătorilor de vin. Cu cât acțiunea este mai rapidă, cu atât este mai bine pentru vie, și implicit, pentru recolta viitoare.

Anotările făcute în PIX4Dfields indică zonele din vita de vie cu activitate fotosintetică mai redusă (albastru).

Echipa a descoperit că combinația dintre utilizarea unei drone multispectrale și PIX4Dfields a fost aproape perfectă. Funcționalitatea PIX4Dfields de a adăuga indici personalizați s-a dovedit a fi vitală pentru munca lor. Proiectul a implicat diferite studii de zbor care cuprindeau întregul amplasament și parcelele individuale de interes. Acestea din urmă erau la o altitudine mai mică, cu o rezoluție spațială mai mare și implicau o analiză mai detaliată. Prin crearea de limite pentru fiecare rând într-o parcelă, au putut filtra toate valorile vegetației de pe plantele dintre rânduri.

Detalii despre proiect:

Locație:

Hampshire, Marea Britanie

Utilizator:

Chris Crane

Durată proiect:

6 luni

Suprafață sondată:

Total: 39 ha

Software utilizat:

PIX4Dfields

Echipament utilizat:

DJI Mavic 3 Multispectral

Echipament de procesare:

CPU: 2019 i9 Mac, RAM:96GB, Graphics: 4GB Radeon Pro

Timp de procesare:

Timpul necesar pentru procesarea seturilor de date mai mari este de aproximativ 1 oră, în timp ce pentru procesarea precisă este necesar un interval de câteva ore.

Imagini capturate:

Fiecare studiu complet al amplasamentului a generat aproximativ 3500 de imagini, care au fost apoi procesate cu PIX4Dfields pentru a prezenta rezultatele.

Rezoluție spațială a pixelilor (GSD):

Rezoluția pentru studiul complet al amplasamentului a fost de 2.4 cm, în timp ce pentru parcelele individuale aceasta a fost de 1.1 cm.

Detectarea timpurie a bolilor, îmbunătățirea planului de recoltare și multe altele!

Low Altitude a obținut rezultate remarcabile, cum ar fi:

 

  • Detectarea timpurie a fainarii în anumite parcele, permițând echipei de la vie să ia măsuri remediatore și să limiteze răspândirea.

 

  • Activitate fotosintetică mai redusă în anumite zone ale livezii, ceea ce a permis aplicarea rapidă a algelor marine pentru a oferi plantei un impuls necesar înainte de recoltare.

 

  • Mai bună planificare a ordinii de recoltare prin utilizarea studiului final. A ajutat la recoltarea primului strugure copt, oferind celorlalte zone ale livezii acele câteva zile în plus pentru a atinge calitatea optimă de recoltare.
Indicele de vegetație al livezii generat în PIX4Dfields, indicând zonele afectate de fainare.

Echipa a constatat că PIX4Dfields este foarte ușor de utilizat, având în vedere că sunt începători în domeniul agriculturii de precizie. De asemenea, au subliniat faptul că software-ul oferă majoritatea funcțiilor necesare pentru munca lor.

 

“Suntem foarte mulțumiți de PIX4Dfields; este simplu de învățat, ușor de utilizat și beneficiază de suport din partea unei echipe cu o cunoaștere extinsă. Forumul comunității este la fel de important, deoarece putem învăța și împărtăși experiențe atât din ale noastre, cât și din ale altora. Suntem bucuroși să continuăm să utilizăm PIX4Dfields ca parte a fluxului nostru de lucru.” – Chris Crane, Director Low Altitude Ltd

Distribuie articolul!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp